top of page
  • Luca Mihail

„Black Hawk Down” - opera lui Ridley Scott

Filmul “Black Hawk Down”, cunoscut și ca “Elicopter la Pământ”, reprezintă o ilustrare dură a unui episod cutremurător din istoria armatei Statelor Unite ale Americii, din cauza victimelor numeroase ce au rezultat în urma conflictelor militare din Mogadishu, Somalia, punându-se, bineînțeles, accent asupra trăirilor intense ale soldaților care participau în ideea de a pune sfârșit genocidului terorist.


Debutul peliculei dramatice a avut loc în anul 2001 și în ciuda faptului că a la început a fost proiectat numai în 4 cinematografe, pentru a putea fi nominalizat la premiile Oscar, numărul a crescut treptat, obținând astfel suma de 173 de milioane de dolari. Renumitul regizor Ridley Scott este cel care a înfăptuit filmul, având o colaborare bogată cu o multitudine de figuri notorii din industria cinematografică, asemenea lui Eric Bana, William Fichtner și Orlando Bloom.


Evenimentele, după cum am evidențiat și mai sus, se desfășoară de-a lungul coastei somaleze, în jurul anilor 1993, unde trupele americane au misiunea de a restaura pacea în zona de conflict în care liderul al unei grupări extremiste recurge la fapte inumane pentru a capătă puterea. Din acest punct se dezlănțuie haosul, iar frica și tensiunea preiau controlul asupra oamenilor. Misiunea are scopul de a captura oficiali din conducerea actuală, pentru a ajunge într-un final la uciderea lui Aidid, care s-a autoproclamat președinte, dar dintr-un simplu raid, lucrurile s-au transformat în operațiunea de salvare a unor camarazi al căror elicopter a fost doborât. Începând cu momentul prăbușirii, timpul este elementul determinant care face diferența între viață și moarte…

Țin să menționez că în orice război care este prezentat ca având la bază un anumit pretext moral, majoritatea personalului este format din voluntari. Această idee atrage de la sine, mai ales în situația portretizată, nu neapărat o contradicție între motivele prezentate și cele reale ale guvernelor, ci în special faptul că soldații nu sunt experimentați, nu au pregătire tactică și sunt trimiși în misiune indiferent de vârstă și capacități fizice sau de natura psihică.


Aș spune că putem considera această creație drept una bine realizată, cu detalii ce evidențiază realitatea într-un mod artistic clasic, pentru a ne inspira mai profund emoțiile și atmosfera trăita de veterani. Datorită acestor elemente, recomand ca acest film să aibă loc pe lista oricărui pasionat de război și nu numai, deoarece face parte din istoria recentă a lumii noastre.

2 views0 comments

Comments


bottom of page