The Grand Budapest Hotel, regizat de unicul Wes Anderson și lansat în 2014, dezvăluie un film care combină multe genuri: comedia, drama, aventura, dragostea și crima, avându-l în rolul principal pe Ralph Fiennes. Pelicula, o producție americano-britanico-germană, a fost nominalizat pentru 9 Premii Oscar, dintre care a câștigat 4 și de asemenea a câștigat și un premiu la Globurile de Aur pentru cel mai bun actor (muzical/comedie).
Filmul Hotel Grand Budapest (tradus în română) descrie aventurile lui Gustave, un administrator legendar al unui hotel european renumit în perioada interbelică și ale lui Zero, un băiat hamal, care îi devine prieten de încredere. Povestea este despre furtul și recuperarea unor picturi renascentiste neprețuite și lupta pentru o avere enormă a familiei.
Filmul, cu un buget de 30 de milioane de dolari, a avut unii dintre cei mai buni actori ai generației noastre și am fost plăcut surprinsă de Tony Revolori, un actor care s-a remarcat prima oară în filmul “Spider-man: Homecoming” printr-un rol secundar și care nu a dezamăgit nici în rolul lui Zero. În ciuda faptului că povestea este plină de umor, parodie si fantezie, interpretările sunt elastice, dar ferme. Este o plăcere să vezi la lucru atâția actori cunoscuți care au acceptat rolurile chiar dacă prezența lor în scenă a durat câteva minute. Se pare ca toată lumea s-a distrat vizionând acest film în care descoperim unele dintre cele mai interesante personaje.
Pelicula începe elegant, prezentând un hotel extravagant de renume, dar în scurt timp se transformă într-o comedie plină de întorsături, cadre superbe și actori de nota zece. Întâmplările sunt relatate din punctul de vedere al lui Zero, care ajunge să se și îndrăgostească de Agatha, tipa de la brutărie, interpretată de actrița Saoirse Ronan. Viață îi încearcă pe amândoi, iar, umăr lângă umăr, reușesc să iasă victorioși.
Wes Anderson (regizor, scenarist) îi trece pe acești doi prieteni printr-o serie de aventuri haioase şi ironice; unele scene sunt atât de trase de păr încât nu ai cum să le iei în serios şi să nu râzi. Alte cadre, lipsite de umor, compensează prin locaţii şi privelişti spectaculoase, printr-o coloană sonoră care se încadrează perfect în atmosferă. Peisajele se schimbă des, monotonia lipseşte cu desăvârşire şi în niciun caz, nu te aștepți la toate peripeţiile la care au fost sortiţi cei doi. Filmele lui Wes Anderson sunt greu de descris sau de definit, ceea ce spune despre el că este unic. Această unicitate face din filmul “The Grand Budapest Hotel”, unul demn de vizionat.
Nu toată lumea rezonează cu stilul cald și plăcut al lui Anderson, dar cu siguranță îi pot urmări pe actori în fuga lor nebună. Mulți ar putea spune că nu este un film cu trecere la public din cauza lipsei unui mesaj, unui sentiment profund. În opinia mea, simplitatea acțiunilor este ceea ce pune în lumină cinematografia deosebită la care ajunge Wes Anderson în orice film de-al său. Mama lui era arheolog, iar când era mic acesta avea o plăcere în a se duce și a ajuta-o să găsească toate minunățiile ascunse de timp, de aici provenindu-i și atenția la detalii și aprecierea frumosului.
Comments