top of page
  • Writer's pictureSofia Tudor

„It happened one night” - antiteza dintre dragoste și ură

Orice tânăr își dorește independența, însă ce se întâmplăcând lucrurile nu merg așa cum ai plănuit?


"It happened one night" este un film pe care trebuie să-l vizionați cel puțin o dată în viață. Lansată în anul 1934, această peliculă romantică urmărește întâlnirea întâmplătoarea doi tineri într-un autobuz, cu destinația la New York. Ea esteîn drum spre viitorul ei soț, iar el vrea să își recapete slujba, însă, între timp, ceva se schimbă în sufletele lor.


Regizorul care a realizat acest lungmetraj este revoluționarul Frank Capra. Americanul de origine italiană a schimbat industria cinematografică, rămânând până în ziua de astăzi ca fiind unul dintre cei mai importanți creatori de filme din istorie, având propria stea amplasată pe Hollywood Walk of Fame. Pe lângă "It happened one night", a regizat și filmele "It's a Wonderful Life", "Mr. Smith Goes to Washington" și"You Can't Take It with You ".


Tânăra Ellie Andrews (Claudette Colbert) are planuri mari pentru propriul viitor, însă tatăl ei nu este de acord cu bărbatul cu care vrea să se mărite. Supărată, aceasta fuge de pe vaporul grandios al familiei și își cumpără un bilet de autobuz către New York. Destinul i l-a scos în cale pe șarmantul Peter Warne (Clark Gable), jurnalist care tocmai fusese concediat de la prestigioasa companie la care lucra. În ciuda faptului că cei doi nu s-au înțeles bine de la bun început, în urma unor aventuri amuzante au realizat că, totuși, există o conexiune. Înciuda tentei spre clișeu, Capra a vrut să captureze contrastul dintre aparență și esență. Cei doi protagoniști par, la început, că se urăsc, însă provocările aduse de soartă scot la suprafață adevăratele sentimente ale tinerilor.


Acest film alb-negru a fost considerat atipic la lansare, deoarece oamenii se așteptau la clișeul de "iubire la prima vedere". Ce face "It happened one night" special este modul de abordare a regizorului, care a vizualizat dragostea ca fiind un sentiment înșelător, pe care nu vrem să îl recunoaștem. De peste 80 de ani, filmele romantice au preluat elemente importante din această creație, cum ar fi umorul și construirea realistă a personajelor.


Ellie și Peter sunt persoane foarte diferite. Ei nu-i plăcea îngâmfarea lui și lui nu-i plăcea că este răsfățată. Cei doi fac foarte evident acest aspect la început, însă, pe parcursul filmului, sunt capturați într-o continuă evoluție. Este demn de menționat, așadar, și faptul că marii actori hollywoodieni Clark Gable și Claudette Colbert au reușit să redea, prin personajele lor, toate frustrările interioare pe care le-ar avea oamenii îndrăgostiți. De asemenea acest film nu este numai o poveste romantică, ci și o surprindere a tipologiilor umane, astfel, prin comedie, se conturează defectele și caracterul personajelor.


Filmul este realizat destul de simplu, neavând elemente grandioase sau care epatează. Nu există aproape deloc coloană sonoră, ci doar dialogul personajelor. În ciuda acestui fapt, filmul nu este plictisitor, ba din contră, îl consider unul dintre cele mai bune filme romantice pe care le-am văzut. Acest lucru arată că, de fapt, nu ai nevoie de un buget mare sau de o echipă specializată pentru a realiza un film bun, ci doar de sinceritate și imaginație. De-a lungul filmului , acesta reușește să transpună gânduri idei și sentimente într-un mod grandios fapt care îl clasează drept un film de calitate care merită văzut.


Consider că Frank Capra a reușit să îndeplinească aceste condiții, așadar vă recomand din plin să vizionați acest film, premiat cu 5 Oscaruri!

23 views0 comments

Comentarios


bottom of page