top of page
  • Writer's pictureAnca Alexe

Manhattan Murder Mystery - o altă față a vecinilor de vizavi

Woody Allen este, în opinia mea, unul dintre cei mai talentați regizori ai tuturor timpurilor, fiind cunoscut în special pentru comediile sale romantice, care au o abordare mult mai realista și umană asupra dragostei față de rom-com-urile vremii. Stilul său inimitabil poate să nu fie pe gustul tuturor, dar nimeni nu poate nega măiestria sa regizorală.

   Pentru cautătorii de filme captivante și totuși ușor de vizionat recomand pelicula sa din 1993, Manhattan Murder Mystery (Misterul Crimei din Manhattan). Filmul îi are in distribuție pe Diane Keaton, Woody Allen, Alan Alda și Anjelica Huston, nume extrem de sonore la vremea respectivă. A fost nominalizat la un Glob de Aur pentru cea mai bună actrița în rol principal (Keaton) și la Premiile Academiei Britanice de Film pentru cea mai buna actrița în rol secundar (Huston). Filmul este o comedie spumoasă îmbinată, așa cum îi spune și titlul, cu misterul unei crime de cartier.

   Povestea îi urmărește pe Carol și Larry Lipton, un cuplu de vârstă mijlocie care devine suspicios în legătură cu moartea vecinei lor, doamna House, o femeie în vârstă dar zglobie și nerăbdătoare să își serbeze aniversarea de 28 ani de căsnicie. Inițial, cauza decesului   s-a presupus a fi un infarct, dar examinarea mai atentă a situației o conduce pe Carol la acuzarea domnului House de crima. Soții Lipton, alături de prietenii apropiați Ted și Marcia, încep investigarea cazului. Pe parcurs, doamna House va apărea fie într-un autobuz, perfect sănătoasă, fie sub forma de cadavru în diverse ocazii. Ce s-a petrecut cu adevărat în apartamentul House și ce soartă vor avea soții după aflarea adevărului este puțin probabil să puteți prezice, așa că vă inivit să aflaţi prin vizionarea filmului.

   Personajele sunt bine definite, caracteristicile lor fiind ușor de identificat încă de la începutul filmului; Larry Lipton este bărbatul neinteresat de aventuri, preferând să se țină departe de intrigi și bârfe, este sceptic și ironic ceea ce îi conferă un umor aparte, de care nici el nu pare conștient. Carol Lipton este o femeie aflată încă în floarea vârstei, plină de energie și creativitate, este "capul răutăților" în cuplu, ademenindu-l încet-încet și pe Larry în această harababură de evenimente. Relația dintre cei doi este presărată cu umor și ciondăneli apărute din dragoste și gelozie.

   Mișcările camerei, deși specifice lui Woody Allen, nu ezita niciodată să ne ajute să intrăm complet în poveste, cadrele și unghiurile camerei imitând mișcările corpului.

   Soundtrack-ul format în principal din melodii din prima jumătate a secolului 20, oferă un aer atât vintage, cât si intim și poate da senzația de suspans sau fiori în scenele cele mai intense.

   Prin urmare, dacă aveți o după-amiază liberă vă puteți relaxa urmărind peripețiile familiei Lipton, timp de aproape 2 ore, vă va amuza, vă va muta gândul de la grijile cotidiene și poate vă veți reaminti cu plăcere de noncorformistul Woody Allen.

11 views0 comments

Comments


bottom of page