top of page
  • Writer's pictureMatei Zidaru

„Marriage Story”- iubire după despărțire

“It can still be a love story even if they don’t end up together.”. Marriage Story este o dramă lansată în 2019, scrisă și regizată de Noah Baumbach, care îi are în rolurile principale pe Scarlet Johansson și Adam Driver. Citatul de mai sus îi aparține chiar lui Baumbach. Pelicula a primit elogii din partea criticilor precum și multe nominalizări și premii. Laura Dern a obținut un Oscar pentru rolul ei secundar, avocata lui Nicole (S.Johansson). Baumbach este, de asemenea, recunoscut pentru The Squid and the Whale, The Meyerowitz Stories și Greenberg.

Filmul debutează printr-o secvență care prezintă relația dintre doi parteneri, Charlie și Nicole, și modul în care aceștia se descriu unul pe altul. Din fragmentele lor, totul pare roz, însă acest lucru se schimbă când îi vedem într-un cabinet de terapie. Povestea urmărește divorțul celor doi, sentimentele lor de pe parcurs și relația fiecăruia cu Henry, băiatul lor de 8 ani. În ciuda aparențelor, Marriage Story este, precum spune și titlul, povestea unei căsnicii și a unei relații de dragoste. Pe parcurs, odată cu apariția avocaților lor, cei doi încep să se distanțeze, iar relația fiecăruia cu Henry se modifică. Copilul se apropie mai mult de mama sa, îndepărtandu-se de Charlie, tatăl său. Îndepărtarea aceasta este sugerată și de dispariția lui din pozele de familie. Distanța reprezintă un laitmotiv, întrucât, în film, multiple cadre îi înfățișează separați, fie de un perete, de o masă sau de o distanță mare. Pelicula se deosebește de majoritatea filmelor de acest gen prin lipsa unui vinovat. Nicole rostește un monolog care indică greșelile lui Charlie, îndreptând astfel vina către el, însă faptul că și noi îl vom învinovăți odată cu aceasta, fiind poate ușor influențați de felul în care pledează împotriva lui, dispare pe parcursul filmului când îl vedem cum suferă. În Kramer vs. Kramer vina este îndreptată către mamă, jucată de Meryl Streep, iar în The Squid and the Whale vinovatul este tatăl, interpretat de Jeff Daniels. Marriage Story reușește să demonstreze că în unele relații nu există un țap ispășitor pentru despărțire, aceasta fiind cauzată de alte obstacole. În cazul lor, obstacolele sunt diferite. Nicole se simte invizibilă pentru Charlie și considera că el o împiedică să ajungă la potențialul său, iar Charlie crede că a renunțat la multe lucruri pe care și le-a dorit pentru a fi cu ea, acesta ajungând să susțină și că el nu a dorit niciodată să se căsătorească. Cuvântul “divorț” implică, după părerea mea, un motiv concret și are o gravitate imensă, așadar, este lipsa dorinței de a continua căsătoria un motiv bun pentru divorț? Da, Marriage Story dovedește acest fapt.


Relația dintre Charlie și Nicole nu este singura importantă. Intervenția avocaților în poveste este esențială. Aceștia ascultă poveștile celor doi și le răstălmăcesc pentru a distruge imaginea celuilalt părinte în fata juriului. Noah Baumbach reușește să surprindă perfect, în scenele de la cabinetele avocaților și de la proces, cum, în fața sistemului, oricine poate fi portretizat drept un om rău. Ideea principală a filmului consider că este reprezentată de comunicarea care conduce la rezolvarea problemelor. Cea mai sugestivă scenă este chiar punctul culminant al poveștii, vizita lui Nicole, moment în care remarcăm măiestria talentului actoricesc al lui Driver și Johansson. Aceștia se ceartă, dar își comunică sentimentele și rămân îmbrățișați. Scena reprezintă punctul culminant și marchează momentul în care cei doi găsesc în final alinare, departe de avocați și tribunal. Laura Dern și Ray Liotta, cei care îi interpretează pe avocați, reușesc să construiască întocmai personajele astfel încât urmăritorul să poată relaționa cu victimele lor, cei doi parteneri. Femeia care vine în vizită la Charlie acasă, Nancy Katz, încorporează sistemul strict care caută greșeli, îl face pe tatăl lui Henry să se taie din greșeală pe mână din cauza presiunii și a neatenției. Căderea sa pe podea din finalul scenei este o analogie pentru cum se simte în situația în care se afla. Costumele sale de halloween, The Invisible Man și Ghost, semnifică relația lui cu Henry și felul în care crede că îl pierde ușor-ușor, marele risc din spatele divorțului.


În scenele finale cei trei sunt fericiți, se înțeleg și se iubesc în continuare. Încheierea se face simetric față de debut, Charlie citind descrierea sa scrisă de Nicole alături de fiul lor. Acesta este momentul în care îi vedem, pentru prima oara după o perioada lunga, uniți. Divorțul pentru ei nu a fost o greșeală, ci un lucru bun care le-a oferit alte oportunități. Mi-a plăcut acest film pentru că a fost ușor să rezonez cu personajele și pentru că am văzut rar filme care oferă această perspectivă asupra divorțului. Cred că faptul că Baumbach, regizorul, este un copil care a trecut prin așa ceva a contribuit mult la succesul filmului. La final, pe o nota mai personală, vă recomand să vizionați Marriage Story cândva, eventual în urma unei despărțiri pentru a putea observa și lucrurile bune care apar în astfel de momente!

21 views0 comments

Comentarios


bottom of page