top of page
  • Writer's pictureAlexandra Onofreiciuc

„Meet Joe Black” - complot, iubire și unt de arahide

Este un adevăr universal acceptat că atunci când ne gândim la comediile romantice, primul lucru care ne vine în minte sunt clișeele. „Meet Joe Black” îmbină cu succes clișeul bine executat cu o poveste revigorantă care pune în perspectivă frumusețea efemerității vieții.

Inspirat de predecesorul său, „Death takes a holiday”, „Meet Joe Black” aduce o nouă versiune asupra morții, de data aceasta într-un cadru american modern. Este un film de fantezie și romance din anul 1998 produs de Martin Brest, avându-i în rolurile principale pe Brad Pitt, Anthony Hopkins și Claire Forlani. Chiar dacă filmul a primit critici mixte din cauza duratei, scenariul original și captivant te absoarbe astfel încât pierzi din vedere acest aspect .

Bill Parrish (Hopkins) are tot - succes, avere si putere. Însă totul se schimbă când, cu câteva zile de a 65-a aniversare a sa, primește o vizită din partea unui străin misterios, Joe Black (Pitt), care se dovedește a fi însăși moartea. În schimbul a câtorva zile în plus de viață, Bill accepta să devină ghidul lui Joe pentru a îi arăta tot ce umanitatea are mai frumos. Acesta își va regreta totuși alegerea când Joe se îndrăgostește de fata acestuia, Susan (Forlani).

Martin Brest, cunoscut pentru celebrul „Scent of a woman”,ce îl are în rol principal pe Al Pacino, este autorul acestei originale impersonări a morții. Directorul abordează, într-o manieră evidentă, planul clasic pentru a creea o lume presărată cu iubire, un strop de altruism și mult unt de arahide. Acesta reușește să creeze cu succes o poveste de dragoste fascinantă, fără a exagera momentele dramatice sau fără a folosi monologuri prea lungi.

Scenariul este unul provocator, bazat în principiu pe dialoguri. Bill reprezintă pilonul filmului, iar impersonarea acestuia de către Hopkins este una senzațională. Subsemnatul face pact cu moartea însăși, încercând să rămână cât mai mult timp în viață, captivându-l pe Joe cu cele mai frumoase aspecte ale experienței umane. Bill este un om de afaceri, astfel negociază acest joc ca și cum ar face în mod obișnuit cu clienții săi, ce îi oferă credibilitate personajului.


„Meet Joe Black” este un film centrat pe ideea de a trăi, nicidecum pe a portretiza moartea. Chiar dacă aceasta apare în plan principal în forma lui Pitt, moartea nu are un rol negativ. Prin ea se accentuează tema frumuseții vieții și a exuberanței sale, propunând totodată o meditație asupra sacrificiului personal în favoarea fericirii celor iubiți.

Dacă sunteți în căutarea unui ghid despre cum să negociați cu însăși moartea, a unei povești dulci-amare de iubire aparent imposibilă și dacă vreți să îl revedeți pe Brad Pitt tânăr😏, „Meet Joe Black” este cea mai bună alegere.

25 views0 comments

Comments


bottom of page